GELENEKSEL KÖY DÜĞÜNÜ SİLİFKE’DE ÇEKİLDİ

428194_145603472261657_1584855466_nKanal 7 Televizyonunda yayınlanan ve sunuculuğunu İkbal Gürpınar’ın yaptığı diyar diyar adlı belgeselin çekimleri Silifke Belediyesinin organizesi ile Bükdeğirmeni köyü (Şıhlar mahallesinde) yapıldı.

Bükdeğirmeni köyünden (Şıhlar mahallesinden) Durdane Akdoğan isimli genç kızla Çaltıbozkır köyünden Özkan Gülgar adlı gençlerin düğünleri geleneklerimize uygun bir şekilde Şıhlar’da yapılıp İkbal Gürpınar’ın sunumunu yaptığı Kanal 7 televizyonu tarafından yayınlanmak üzere belgesel olarak çekildi. Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel’in geleneksel köy düğününün çekimleri için her türlü alt yapı desteğini verdiği öğrenildi.

Silifke’de yapılan köy düğünü çekimleri ile ilgili olarak bir açıklama yapan Silifke Belediyesi Kültür Müdürü Lutfi Uğur yaptığı açıklamada, “Önce Silifke geleneklerine uygun biçimde belediye kültür evinde kız isteme sahneleri çekildi. Bu çekimlerde kız tarafını Kavaklılar Derneği, damat tarafını ise Tosmurlu köyü halkı canlandırdı. Daha sonra geleneksel köy düğünü çekiminin gerçek olması için evlenecek çiftleri tespit ettik. Böyle bir çekim gününe Özkan ve Durdane Gülgar çiftinin düğün günlerinin rastlaması geleneksel köy düğününü daha da canlı hale getirdi. Düğünlerinin diyar diyar programına çekilmesi kendilerini çok mutlu edeceğini belirten Gülgar çifti için Bükdeğirmeni köyü Şıhlar mahallesinde gerçek düğün merasimi yapıldı.

Buradaki çekimler için Silifke Belediye Başkanımız Bayram Ali Öngel her türlü alt yapı desteğini vererek gençleri mutlu etti. Gençlerin düğününde gerçek esvap kesimi, kına töreni, düğün yemeği, damat evinden kız evine gelin alayı düzenlenmesi, gelin binme töreni, gelin alayı, gelin indirme gibi özellikleri taşıyan geleneklerimize özgü köy düğünü bire bir canlandırıldı. Programa alınan belgeselin sunucusu İkbal Gürpınar güzel yorumları ile Silifke’nin ve yöresel kültürümüzün tanıtımına büyük destek sağlamıştır. Çekimler esnasında halkla bire bir iç içe oturarak onlarla köy ve diğer konularda da sohbetler eden İkbal Gürpınar köylülerin sıcak ilgi ve sevgi gösterileri ile karşılaştı.

Program çekimlerini yerinde izleyen Belediye Başkanımız Bayram Ali Öngel, gelinin evden çıkışı sırasında ise geleneklerimize göre gelin hanıma bir de altın taktı. Bu çekime Bükdeğirmeni ve Şıhlar halkı Tosmurlu köyü Muhtarı Remzi Kır ve Tosmurlu halkı, Taşeli Kültür ve Sanatevi Derneği, Kavaklılar Derneği, Araştırmacı-Yazar Esma Deveci, Silifke Belediyesi Müzisyenleri ve halk oyunları gurubu bizzat görev alarak çekimlere büyük destek vermişlerdir” dedi.

Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel ise yaptığı açıklamada, “Çekimler esnasında programın sunucusu İkbal Gürpınar’la bol bol sohbet etme imkanı buldum. Yağmurlu ve soğuk hava şartlarına rağmen Silifke’deki çekimlerde özverili bir çalışma sergileyen İkbal hanıma çok teşekkür ediyorum. Kültür Müdürlüğü aracılığımızla Silifke tanıtımına büyük önem veriyoruz. Bu çekimlerde desteklerini esirgemeyen Gülgar çiftine, Bükdeğirmeni (Şıhlar) ve Tosmurlu halkına, Taşeli ve Kültür ve Kavaklılar Derneğine, Esma Deveci hanıma, belediyemiz müzisyenleri ve halk oyunları gurubumuza teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Etiketler:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yapın