Öngel, Ukrayna’da Türkçe Konuşan Halklar Sempozyumunda

 

Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel ve Belediye Kültür Müdürü Lutfi Uğur Ukrayna-Kiev’de 19-21 Eylül 2012 tarihleri arasında Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü Türkoloji Bölümü – Folklor Bölümü,  Türkiye Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu ve  Ukrayna Gagauzlar Birliği tarafından düzenlenen III. Uluslar arası Ukrayna’da Türkçe Konuşan Halklar konulu sempozyuma katıldılar.
Ukrayna Kiev’de düzenlenen sempozyumla ilgli olarak bir açıklama yapan Silifke Belediyesi Kültür Müdürü Lutfi Uğur yaptığı yazılı açıklamada, “19 Eylül 2012 tarihinde Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi konferans salonunda açılışı yapılan sempozyumda Akademik Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Türkiye Kiev Büyükelçiliği Müsteşarı Şule Güler, Azerbaycan Kiev Büyükelçiliği Müsteşarı Nazım Aliyev, T.C. Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr.  İrfan Ünver Nasrattınoğlu,   Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Edebiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Grigoriy Semenük ve Ukrayna Gagauzlar Birliği Başkanı Doç. Dr. Fedora Arnaut divan başkanlığını yaptı. Sempozyumun açılış bildirisini Ukrayna ve Türkiye : halk bilimi ve halk bilim gelenekleri konusuyla– Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi (KMTŞÜ) Edebiyat Enstitüsü Folklor Bölümü Başkanı Prof. Dr. Olena İvanovska gerçekleştirdi.Türkiye’den giden öğretim üyelerinin yanı sıra Azerbaycan’dan, Moldova’dan, Kazakistan’dan, Türkmenistan’dan ve R. F. Tataristan’dan birçok öğretim üyesi de sempozyumun bildiri sunan bilim adamları arasında yer aldı. Ukrayna’dan, Ukrayna Gagauzlar Birliği Derneği’nden, Ukrayna-Azerbaycan Kongresi Birliği’nden, Ukrayna-Kiev Karayim Türkleri Derneği’nden, Ukrayna Kırım Özerk Bölgesi Kırım-Tatar Derneği’nden birçok sanatçının da sergi açtığı bu sempozyumda Türkiye’den Silifkeli Ressam Nazan Kundak’da  bir resim sergisi açtı. Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji ve Folklor Bölümü öğrencileri tarafından alkışlarla karşılanan Silifke Belediye Başkanımız Bayram Ali Öngel, üniversite yetkilileri tarafından Ukrayna ile Türkiye arasında yaptığı kültür  çalışmalarından dolayı da takdir edildi” diyen Kültür Müdürü Lutfi Uğur yaptığı açıklamada, açılıştan sonra üç gün boyunca bildirilerin sunulduğu sempozyumun başlıca başlıkları arasında folklor, çağdaş Türkolojinin Ukrayna’da gelişimi, Ukrayna-Türkiye kültürlerinin karşılıklı etkileri, Dil ve Edebiyatın yer aldığını da açıkladı.
Sempozyum süresince Moldova Gagauz yerinden, Azerbaycan’dan ve Taras Şevçenko Üniversite yetkilileri ile görüş alışverişinde bulunan Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel burada açılan sergileri de gezdi. Taras Şevçenko Üniversite yetkililerinden gelen 4. Uluslar arası Türkçe Konuşan Halklar Sempozyumunu 2013 yılında Silifke’de yapılması konusunda teklifini de değerlendiren Başkan Öngel, bu teklifle ilgili görüşmeler yapılabileceğini bildirdi. Ukrayna Gagauzlar Birliği Başkanı Doç. Dr. Fedora Arnaut ile de görüş alışverişinde bulunan Başkan Öngel, Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Müsteşarı Şule Güler ile de sempozyum ve Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji ve Folklor Bölümü ile  Silifke arasındaki irtibatları değerlendirdi.

Etiketler:,

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yapın