SİLİFKE BELEDİYESİNDEN KAZI ÇALIŞMALARINA DESTEK

bldySilifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Uzuncaburç Mahallesinde ki Olba (Örenköy-Uğra) kentinde devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, çalışmalara Belediye olarak her türlü desteği vereceklerini açıkladı.

Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında öğretim elemanları Murat Özyıldırım, Tuna Akçay ve arkeologlar denetiminde Gazi Üniversitesi ile Mersin Üniversitesi arkeoloji öğrencileri tarafından yapılan kazılar, kentin antik tiyatro ve manastırı ile birlikte ölü kültür alanlarında gerçekleştiriliyor. Olba kazısında Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak Suat Şahin görev alıyor.
‘SİLİFKE VE YÖRESİNİN TARİHİ GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR’
Silifke’nin tarih ve kültür zenginliğinin ortaya çıkmasında kazı çalışmalarının büyük önem arz ettiğini belirten Belediye Başkanı Mustafa Turgut, ‘Bizler ilçemizin bu büyük tarihi mekânına sahip olması nedeniyle elimizden geldiği kadar tüm desteğimizi, yardımlarımızı sürdüreceğiz. Görüyoruz ki her yıl kazılar ile yeni yeni eserler insanlığa sunuluyor. Uzuncaburç gibi bir çok tarih kokan mahallemizin turizme açılması ile ilçemizde birçok gelişme yaşanacağına inanıyorum. Ben bu çalışmaların yapılmasında özveriyle çalışan Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erten başta olmak üzere öğretim elemanlarımıza, arkeologlarımıza ve öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum’ dedi.
KAZI BAŞKANI PROF. DR. EMEL ERTEN BİLGİLENDİRDİ
Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında gerçekleştirilen kazı alanlarını yerinde inceleyen Başkan Turgut, burada Prof. Dr. Erten’den bilgiler aldı.
Erten, ‘Roma dönemine tarihlenen tiyatro yapısında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, yaklaşık beş yüz kişi kapasiteli tiyatronun büyük bölümü ortaya çıkarıldı. Tiyatronun sahne bölümü ve özellikle oturma sıralarının açılmasıyla, yapıyla ilgili arkeolojik soruların birçoğu çözümleniyor. 
Erken Hıristiyanlık döneminde bölgenin önemli kentlerinden biri olan Olba’nın, dikkate değer bir yapısını da V. yüzyıl sonu VI. yüzyıl başına tarihlenen manastır oluşturuyor. Hıristiyanlık dini mimarisinin bölgedeki başarılı örneklerinden biri olan ve Murat Özyıldırım sorumluluğunda bir ekip tarafından kazılan manastır, yeni ortaya çıkarılan bölümleriyle bilinen mimari yapısında değişiklikler olduğunu gösteriyor’ diye konuştu.
Prof. Dr. Emel Erten başkanlığındaki arkeologlar, tiyatronun koruma tedbirleri konusunda çalışmaları sürdürdükleri gibi bilimsel yayınlar için de yeni verileri değerlendiriyor. Olba’daki kazı çalışmalarının Ağustos ayı sonuna kadar süreceği ifade edilirken, kazı alanlarının incelenmesine Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut’un yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları Zarif Korkmaz ve Esen Tuba Tol, Halkla İlişkiler Müdürü Mehmet Kafes ve Kerim Parlatan katıldı.

Etiketler:, , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yapın