YENİ YÖNETİMLER

buyuksehir_yasasi_neler_getiriyor_h3048Yeni Büyük Şehir yasasıyla tüm İl ve ilçelerin yönetim şekilleri değişiyor.  Bu durum sanıldığı kadar basit bir olay değil, alt yapısı oluşturulmadan, tartışılıp geliştirilmeden, damdan düşer gibi böyle bir yasanın getirilmesi oldukça yanlış bir yaklaşım. Uygulamanın nasıl olacağını tam anlamıyla kimse bilmiyor.

Yeni yasayla tüm belediyelerin görev ve sorumlulukları ciddi manada artıyor. Şu anda bile birçok insanın yetersiz gördüğü hizmetleri daha büyük bir alana sunmalarını beklemek düşündürücü.

Belki sunabilen iyi belediyeler çıkabilir ama yetki karmaşası ve öncelik sorunları doğacaktır. Yani belediyeler çok geniş alana hizmet götüreceği için, hizmetleri sıraya koyması gerekecek ve her yere aynı anda ve eşit hizmet götürmesini zorlaştıracaktır. Şu anda bile il ve ilçelerde şu mahalleye bakılıyor bize hizmet gelmiyor söylentileri mevcutken mahalle sayısı 2–3 katına çıkınca tek tek hizmet yapmaya başladığınız zaman sıra gelene kadar birçok mahalle isyan etmeye başlayacaktır. Ya da tersten bakacak olursak, bir kişi bu kadar geniş alana nasıl hâkim olacaktır. Silifke’yi örnek verecek olursak; dağ köyleri, ova köyleri, Taşucu, Susanoğlu… Bir belediye başkanı bu kadar geniş alandaki bir sıkıntıyı çözebilir mi, gerçekten iyi yönetebilir mi?

Bu yasanın Türkiye’nin yararına olmadığı aşikâr, ancak, geçmiş bir yasa olduğu için uygulanması için de düşüncelerimizi söylememiz gerekir. Bir kere bölgeye hâkim, bölge insanını iyi tanıyan bir yönetici olmalıdır. Damdan düşer gibi getirilen bir yasaya, bir de damdan düşer gibi bir belediye başkanı getirilirse vay halimize. İkincisi, Belediye Başkanı iyi bir ekibe sahip olmalı; çünkü bu kadar geniş bir alanı tek başınıza yönetemezsiniz. Beldelere müdürlükler verileceği söyleniyor. Bu müdürler bir Belediye Başkanını vezir de eder rezil de. Üçüncüsü de Belediye Başkanının planlı ve hazırlıklı olması gerekiyor. Sadece yapacağı işleri değil, geleceği ve belediyesinin her alt bölgesine ait planlarını da hesaba katması gerekiyor. Bunların hepsini yapabilecek adayı bulmak için partilere çok büyük görev düşüyor. Sadece seçim kazanacak değil, kazandığı görevde tutunabilecek aday olması lazım.

 

Metin ARAYCI

Etiketler:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yapın