SİLİFKE

Tarihçe

Silifke, Mersin’in Tarsus’dan sonra en büyük ikinci ilçedir. Doğusunda Erdemli, batısında Gülnar, kuzeyinde Mut ilçesi ile güneyinde Akdeniz bulunan ilçenin merkez nüfusu 1980’de 25.000’i bulmazken, 1990’da 38.000’e, 1997’de 45.000’e dayanmıştı. İlçenin nüfusu 2000 yılı nüfus sayımına göre 41.000’e düşmüştür. 2008 yılı sayımına göre merkezde nüfus 50.000 olup genelde ise 114 bine yaklaşmıştır.

Silifke ilçesini Göksu (Kalykadnos) ırmağı ortadan ikiye ayırmaktadır. Göksu Irmağı’nın denize ulaştığı delta ve bu deltada oluşan Akgöl ve Paradeniz lagünleri, dünyanın önemli kuş toplanma merkezlerinden ve sulak alanlarından biridir. Bu nedenle Ramsar alanı ilan edilmiştir.

Turizm, ilçenin önemli sahip olduğu önemli değerlerdendir.Silifke Kalesi, Cennet-Cehennem Obrukları, Jüpiter Tapınağı, Astım Mağarası, Uzuncaburç, Hamamlar,Ayetekla, Tokmar Kalesi, Liman Kalesi ve o masmavi Akdenizi görmeden gitmek olmaz. Büyük İskender’in komutanlarından ve Suriye Krallığı’nın kurucusuSelevkos I Nikator, şimdiki Taşucu’nun olduğu yerde, İonluların “Holmi” adıyla kurduğu koloniyi ele geçirip halkını da kıyıdaki Holmi (Akliman)’dan 12 km içeriye bugünkü Silifke’nin bulunduğu yere yerleştirmiş ve “Selevkos’un Şehri” anlamına gelen Seleucia kentini kurmuştur.

Selevkos I Nikator’un kurduğu 9 adet kendi adındaki şehrin adını devam ettirdiği Seleucia, Helenistik dönemde Selefkoslar ve Ptolemeos (Mısır) krallıkları arasında sıkça el değiştirmiştir. Roma İmparatorluğunun MS. 395 yılında ikiye bölünmesinden sonra Bizans yönetimine giren Seleucia, Ayatekla’nın varlığından dolayı önemli bir hac merkezi durumuna gelmiştir.

Nüfus ve Konum

Silifke, Mut’a 73 km, Mersin’e 85 km ve Gülnar’a 70 km mesafede, Toroslarla Akdeniz arasına kurulmuş Mersin’e bağlı ilçedir. Adrese dayalı nüfus sayım sistemine göre 2009 yılı toplam nüfusu 113.404’dir. Silifke’nin nüfusu, yazları Susanoğlu, Taşucu, Kızkalesi gibi önemli turistik yerlere gelen yazlıkçılarla nüfusu 500.000’i geçer. Antalya ve Mersin’i İç Anadolu’ya bağlayan Silifke önemli yollar üzerindedir. Yapımı süren Akdeniz Sahil Yolu, Silifke’den geçmektedir. Silifke, 16 km kesintisiz kumsalı (plajı) ile tamamen patlamaya hazır bir turizm yeridir. Ne var ki, ilçede bir havalimanı olmaması (ilçeye en yakın havalimanı Adana havalimanı olup Silifke’ye 200 km. uzaklıktadır) ve Antalya yolunun aşırı virajlı olusu nedeniyle gerekli ilgiyi görmemektedir. İlçe çok fazla göç almamakla birlikte, ilçede oturup da Adana nüfusuna kayıtlı 1.420, Konya nüfusuna kayıtlı 940, Ankara nüfusuna kayıtlı 473, Hatay nüfusuna kayıtlı 704, Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı 629, Karaman nüfusuna kayıtlı 547, Osmaniye nüfusuna kayıtlı ise 481 kişi bulunmaktadır.

Sosyal Durum

Halk yaz aylarında yaylalara ya da deniz kenarındaki yazlık evlerine taşınır. Her yıl 20 Mayıs’ta düzenlenen Silifke Müzik ve Folklor Festivali’ne yöre halkı katılmaktadır. Festivalde çeşitli konserler düzenlenmekte, ırmak boyunca uzanan yürüyüş yollarında standlar ve yörük çadırları kurulmaktadır. Yörük çadırlarında halka geleneksel yöre yemekleri sunulmaktadır.

Tarım ve Hayvancılık

Silifke ovası alüvyonlu bir ova olması dolaysıyla toprağı çok verimlidir. İklim, seracılığın yaygın olması nedeniyle burada yılda 3 ürün alınabilmektedir. Silifke’de domates, salatalık, çilek, çeltik, yerfıstığı, kabak, yeşil fasulye, yer kirazıbirçok sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Son dönemlerde Silifke’de sebzeciliğin yanı sıra meyvecilik portakal, mandalin ve limon (narinciye), zeytin, nar, kayısı, şeftali erik üzüm elma armut yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Büyük ve küçükbaş hayvancılğın yanında tavuk ve balık çiftlikleri de vardır. Balık çiftlikleri hem tatlı suda hem de denizde kurulmuştur. Tatlı suda alabalık denizde ise levrek ve çipura yetiştirilmektedir. Ayrıca Silifke’nin kırsal bölgesinde, keçi ve koyun yetitirciliği de yapılmaktadır.

Halk ve Kültür

Silifke’ye özel birçok yemek türü vardır. Bunlardan en önemlileri; yüksük (yüzük) çorbası, batırık, arabaşı, ülübü ve keşkek’tir. Tatlıları arasında mekik tatlısı en önemlilerindendir.
Silifke’de genelde Türkmen göçmenleri olduğu için bazı oyunları Türkmenler için yapılmıştır.
Silifke’nin en önemli ve ünlü ürünleri yoğurt ve ayrandır. Yörenin köylülerine ve ağız tadını bilenlere göre en iyi ayran yayık ayranıdır. Silifke´de en son Yörük kollarından Sarıkeçililer bulunmaktadır.
Silifke Toroslardaki köylerde Türkmen Yörük nüfusu barındırır. 3-4 tane de Tahtacı köyü bulunmaktadır. Tahtacılar kerestecilik ve orman ürünleriyle geçimlerini sağlayan Alevi Türkmenlerdir. Kent merkezinde ise Say mahallesi kalabalık bir Abtal mahallesidir. Abdallar da Alevi inancına sahiptirler. Otogara yakın mahallelerde yoğunlukla Girit, Kıbrıs ve Selanik göçmenleri yaşamaktadır. Atatürk Silifke’deki Gazi Çiftliğini yeni gelen Yunanistan mübadilleri arasında paylaştırmışır. Ayrıca çok ünlü zeytinyağı tüccarı fabrikatör Bodossaki Silifkelidir. Sahip olduğu çok geniş meyve bahçesi ve arazisi mübadeleden sonra kamulaştırılmış, bir bölümüne Kız Meslek Lisesi yapılmış geri kalanına ise Giritli aileler yerleştirilmiştir. Bodosaki daha sonra İstanbul’daki ünlü Pera Palas otelini satın alarak sahibi olmuştur. Kıbrıslı aileler ise 1930’lu, 60’lı ve 70’li yıllarda gelmişlerdir.

Silifke folklorik açıdan da önemli bir bölgedir. Halk oyunları, kilim dokumacılığı ve el sanatları gelişmiştir. Silifke Folklor Ekibi uluslararası pek çok organizasyonda Türkiyeyi temsil etmiştir. Silifke oyunları kıvrak tarzdadır. Silifke’de her yıl 20-26 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Müzik ve Folklor Festivali düzenlenir. Silifke’nin Yoğurdu, Türkmen Kızı, Çiftetelli, Elmas zeybeği, Kıbrıs Zeybeği, Hamçökelek, Çaya Vardım Zeybeği, Portakal Zeybeği, Bahçeye Gel Görelim, Mandilli, Yayla Yolları, Aşık ile Maşuk, Aslan Mustafa ve Keklik oyunları en bilinen folklorik danslardır.
İlçeye bağlı Yeşilovacık beldesi sınırları içinde bulunan koylar Akdeniz foklarının üreme bölgesidir. Akdenizin önemli tatil beldelerinden olan Susanoğlu (Atakent) ve Taşucu Silifke’ye bağlıdır.