ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLANDI

18-mart-1jpgÇanakkale Deniz Zaferi’nin 98. yıl dönümü ve18 Mart Şehitleri Anma Günü programı Çamdüzü Kıbrıs Şehitliği ve Belediye Kültür Merkezinde yapıldı.
Kıbrıs Şehitliğindeki tören Kaymakamlık Makamı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Teğmen Özgür Çakmak yaptı.
Çakmak, yaptığı konuşmasında, “Bugün, Türk’ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin şehitler günü’nü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşamaktayız.
Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, Türk milletinin kahramanlık ve fedakârlığının doruk noktasına ulaştığı, vatanın bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk ulusunun neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır.
Bugün, vatanımızın bağımsızlığı ve bütünlüğü uğruna, canlarını seve seve feda eden, Asya’da, Afrika’da, Avrupa’da yavru vatan Kıbrıs’ta ve güzel yurdumuzun dört bir yanındaki şehitliklerde ve savaş şartları gereği bilinmeyen yerlerde kefensiz olarak yatan binlerce kahraman şehidimizin, aynı günde ve görkemli bir şekilde anılması için belirlenmiş şehitleri anma günüdür.
Yüce Türk milleti öğle bir millet ki; şehitliği, ulaşılmış en şerefli mertebe bilmiş, tarihi boyunca her ocaktan en az bir şehit vermiş, her bir ferdi şehitlik türkü ve öyküleri ile serpilip büyümüştür. İşte böylesine kahraman bir milletin aziz evlatları şehitlerimiz, kanlarını şeref simgemiz bayrak yapıp başımızın üstünde taşıdıklarımız, bugün bir kez daha huzurunuzdayız. Döktüğünüz kanlar üzerine yemin ederiz ki bu yüce göreve bizlerde hazırız. Bu duygularla bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan toprağını savunma görevine her an hazır olmak maksadıyla görevleri başında yitirdiğimiz kara, deniz, ve hava şehitlerimizi, halkın huzur ve güveni için şer odaklarıyla mücadelelerinde canlarını veren emniyet teşkilatı şehitlerimizi, şanlı yurdum her bucağın şanla dolsun, yurdum seni yüceltmeye andlar olsun, diyerek, yurdumuzun en ücra köşelerinde öğrencilerine bir kelime öğretebilmek mücadelesi içindeyken kalleşçe katledilerek mertebelerin en büyüğüne erişen eğitim şehitlerimizi ve diğer kamu görevlisi şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Ruhunuz şad olsun.”dedi.
Çakmak’ın, konuşmasının ardından öğrenciler günün önemi ile ilgili kompozisyon ve şiir okudu.
ŞEHİT MEZARLARI ZİYARET EDİLDİ
Çamdüzü Kıbrıs Şehitliğindeki törenden sonra protokolle birlikte şehit aileleri ve halkın katılımı ile Şehir Mezarlığındaki şehit mezarlığı ziyaret edildi ve belediye tarafından temin edilen karanfiller mezarlığa konuldu. Karanfillerin konulmasının ardından hocalar, şehirlerin ruhuna itham olunmak üzere Kur-an’ı Kerim okuyup, dua ettiler.
TÖREN KÜLTÜR MERKEZİNDE DEVAM ETTİ
Silifke Lisesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan Belediye Kültür Merkezi’ndeki program ise saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesiyle başladı.
Silifke Lisesi Tarih Öğretmeni Ali Geçer’in konuşmasıyla devam eden tören, Geçer, “İçerisinde bulunduğumuz bugün, tarihimize şan veren Çanakkale Zaferinin 98. yıldönümüdür.
Yıl 1914-Şairin medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’ diye tabir ettiği Batı ülkeleri yüzyıllardır ‘hasta adam’ dedikleri Osmanlı Devletini yok etmek için dört koldan harekete geçmişlerdir. Osmanlı Devleti buna karşın Hicaz’dan Yemen’e, Yemen’den Çanakkale’ye bir çok cephede savaşmak mecburiyetinde kalmıştı. Bu cephelerin içerisinde en mühimi Çanakkale cephesiydi. Zira düşman bu cepheyi düşürürse, başkent İstanbul’u ele geçirecek ve Osmanlı Devletini yok edip ülkeyi işgal edecekti.
İşte 98. yılını andığımız bu kutlu günde biz şehitlerin torunlarına düşen kutlu görev, kanlarıyla bu toprakları sulayan ve vatanımızı bizlere emanet eden aziz şehitlerimize layık olmak, ülkemizi bölmek isteyen hainlere dur demek olacaktır” diye konuştu.
Tören ayrıca sılayt gösterisi, şiirlerin okunması ve “Çanakkale Destanı” adlı oratoryo sunumunun ardından ödül töreni ile sona erdi. Saat 12.00’da ise Silifke Kaymakamlığı tarafından Silifke Öğretmen evinde şehit aileleri ve gazilerin onuruna yemek verildi.
Kültür merkezinde ki törene Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Hakan Sayılan, Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan, Emniyet Müdürü Volkan İmişçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, İlçe Sağlık Müdürü Doktor Yüksel Eren, Orman Müdürü Mustafa Arslan, Baro Temsilcisi Avukat Mehmet Duman, Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Çiftçi, İlçe Müftüsü Bekir Kaplan, Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, Yeşilovacık Belediye Başkanı İhsan Küpük, AKP Parti İlçe Başkanı İsmail Hakkı Köroğlu, MHP İlçe Başkanı Özer Özel, MHP İl Genel Meclis Üyeleri Yahya Yılmaz, Mustafa Göktaş, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Ali Tokmar, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Uçal Mavili, Türk Hava Kurumu Şube Başkanı Mustafa Arıcan, Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı İzzet Özsoy, askeri personel, bazı resmi daire müdürleri, şehit yakınları, gaziler ve öğrenciler katıldı.

Etiketler:

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yapın