ET YERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

kurban resimmBayramlar, gönlümüzün sevgiyle dolduğu, bolluk ve bereket dolu günlerdir. Ama unutulmamalıdır ki her şeyin fazlası zararlıdır. Biz de sizler için uzmanına, Kurban Bayramı’nda etleri nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz diye sorduk.  Gözde arkadaşımız sizler için Diyetisyen Zeynep Hanım’la görüşerek herkesin Kurban Bayramı’nda dikkat etmesi gereken noktaları sizler için hazırladı.

Kurban Bayramı et tüketiminin arttığı bir dönem, hemen hemen bütün danışanlarımızın ‘Hocam, bayram geliyor ne kadar et yiyelim ?’ sorusuyla karşılaştık bayram öncesinde. Et grubunun protein, magnezyum, fosfor gibi insan vücudunun gereksinimi olan besin ögelerinin en iyi kaynakları olduğu şüphesiz; ancak özellikle yağlı etlerde, organ etlerinde, kuyruk ve iç yağında doymuş yağ ve kolesterolün yüksek miktarlarda olduğunu unutmamak gerekir. Etin yanı sıra dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da bayram tatlıları ve şekerlemeler; hele bir de kalp- damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, obezite gibi sağlık problemlerimiz varsa.

‘Bayramda hiç  et yemeyeceksiniz!’ gibi bir anlam da çıkartılmasın  bu cümlelerimizden, miktarlarını abartarak vücudumuza son derece faydalı olan et ve ürünlerini vücudumuz için sağlıksız ürünler haline getirmeyelim, şöyle ki; et ile pişen yemeklerimize ekstra yağlar özellikle tereyağı, kuyruk ve iç yağı eklemeyelim. Yemekleri, etin kendi yağı ile pişmesini sağlayalım, kavurma ve kızartma tarzı yöntemler yerine, fırında, ızgara veya haşlama yöntemlerini tercih edelim, et yemeklerini sebze yemekleri ile beraber pişirerek daha yararlı hale getirelim ve kesinlikle miktarını abartmayalım. Mangallar da bayramların vazgeçilmezidir; et ile ateş arasındaki mesafeyi etin iç kısımlarının da pişmesini sağlayacak ve etin kömürleşip besin ögesi kaybına ve yanma etkisiyle ortaya çıkan ‘ kansorejen’ maddelerin açığa çıkmasını engelleyecek biçimde en az 30 cm kadar ayarlayabilirsek mangalda da sıkıntı yok. Et yemeklerinin yanına C vitamini içeriği yüksek olan taze sıkılmış meyve suları(  özellikle portakal, mandalina, nar suyu) ve yeşillikleri alarak ve çay, kahve ve meşrubat tarzı içecekleri et yemeklerinden en az 45 dakika önce veya sonra tercih ederek etin yüksek demir içeriğinden de yararlanmış oluruz.

Sağlıklı ve iyi bayramlar

Dyt. Zeynep CEYHAN

Hazırlayan : Gözde İYİDOĞAN

Etiketler:,

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yapın