SEKTÖRDE GÜÇ SAVAŞLARI VE YENİ PATRON

TC_Turistik_mapHepimizin gülüp geçtiğimiz bir adamın sözüyle başlamak istiyorum köşe yazıma .Amacınız zarar vermekse, güce ihtiyacınız vardır. Diğer herşey için sadece sevgi yeterlidir… Bu sözün sahibi Charlie Chaplin.. Güldüren adamın neden böyle beylik felsefi laflara ihtiyacı olmuş olabilir ki. Chaplin İngiltere’de fakir bir ailede dünyaya gelmiş , ardından ADB ve ilk sinemanın öncülerinden , çevirdiği ‘altına hücum’ filminde ki bazı sahnelerden dolayı ‘kominist’ olarak suçlanmış ABD’den kovulmuş , açlık ve sefalet günlerine dönmüş ve 86 yaşında hayatını kaybettikten sonra ABD’de Oscar ödülüne ve İngiltere’de şövalye nişanına sahip olmuş. Kendisi görmese de bu ödül ve ünvanları biz biliyoruz.
Gelelim sektörel güç savaşlarına ; çok yakın dönemde patron değişti , yeni patron Ömer Çelik. Eski patronu sevenler , sevmeyenler hakkında konuşanlar, konuşmayanlar bir dolu insan tanıdım , tanıdınız. Sayın Bakan içinde bunlar söz konusu olacak , sektörel temsilciler ve grup önderleri için için bu değişikliğin sebeplerini ararken , yaşa var ol nidalarını da eksik etmeyecekler. Alıştığımız gibi tebrik ziyaretleri , binbir şirinliklerle kendilerini işlerini yeni patrona anlatmaya çalışacaklar.
Acentacı – Otelci – Taşımacı – Rehber – Yatırımcı hepsi tek tek yeni patrona dertlerini anlatmaya çalışacak. Nedenlerini ve kendi çözüm önerilerini sunacaklar , bu önerilerde ısrarcı ve mantıklı görünecekler. Halbuki asıl sorunun ayrışma olduğu ve her bir parçanın sorunun asıl sebebi olduğu , kendilerinin sorunun kaynağı olduklarının farkında olamayacaklar. Bölünmüş parçalanmış bir turizm olgusunun ülke turizmine ne kadar zarar verdiğini kabul etmemiz lazım.
Her bir sektörel grubun başında güç elde etmiş başkanlar var, bu başkanlar yönettikleri çiftliklerinde mutlu huzurlu yaşarlar , lakin yukardan bakıldığında öyle değil. Her çiftlik sahibi birbiriyle kavgalı. Güç savaşları öyle boyutlarda ki ; rakip gördüğü başkana verdiğini zararın aslında ülke turizmine verdiğinin farkında değil.
Birleşmek lazım ; şu ellerinizde tuttuğunuz güçlerden vazgeçelim , turizmi bir bütün olarak ele alalım. Otelci Acentacı barışını sağlayalım. Tek ve güçlü yasalarla sektörü korumaya alalım , organizasyon yapımızı kuralım. Birleşmiş ve kendini tek ideal ve amaca yöneltmiş Türk Turizm’i dünya’yı bir yıl içinde sallamaya muktedirdir.
Bunun için bir komisyon kurulmalı , bu komisyon tüm seksiyon gruplarından bir yada iki temsilciden oluşsun ve öncelikle ortak müşterekler üzerinde sonrasında da parçalar arasında ki kopukluklarla ilgilenilsin , son olarak ta tek bir hedef belirlenerek ileri adımlar atılsın.
Sektörün tamamını olumsuz etkileyen , ülke turizminin gelişmesinin önünde ki en büyük sorun olan Sektörde Güç Savaşları artık sona ersin. Parçalanmak değil , bütünleşmek bizi ileri götürecektir.

Saygılarımla
Umut Çakırhan

Etiketler:,

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yapın