ATAMIZIN SİLİFKE’YE GELİŞİNİN 90. YILI TÖRENLERLE KUTLANDI

atamSilifke’ye ilk ziyaretini 27 Ocak 1925, ikincisini 12 Mayıs 1926, üçüncüsünü 11 Şubat 1931, dördüncüsünü de 20 Şubat 1935 tarihlerinde yapan Atamızın ilçeye gelişinin 90. yıl dönümü kutlama töreni Atatürk Anıtında Silifke belediyesi tarafından yapılan top atışı ile başladı. Akabinde Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri sunuldu. Anıtta düzenlenen tören bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla sona erdi.

Belediye Kültür Merkezindeki tören ise saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesiyle başladı.

Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “Mustafa Kemal Atatürk, Silifke’ye olan ilgisini buraya dört kez gelerek göstermiştir.

Silifke’ye gelişinden birinde burada bir çiftlik satın almış ve merkezi bu çiftlik olmak üzere bir Tarım Kredi Kooperatifi kurulmasını söyleyerek, kendisi de bu kuruluşun 1 no’lu üyesi olmuştur.

Atatürk, aynı zamanda Silifke’ye ve Silifkelilere olan sevgisini, Silifke İdman Yurdu’nu ziyaretinde, şeref defterine yazdığı şu ibarelerle belirtmiştir.

“Silifke’ye geldiğimden çok memnunum. Beni unutmayacağınızı bilirim. Sizi kalbimden çıkarmam. Gazi Mustafa Kemal ”

Ata’nın Silifke’ye ilk gelişlerinde (27 Ocak 1925) gecelediği ev bugün düzenlenmiş; kullandığı eşyalar ise sergilenerek Atatürk Evi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Atatürk’ün Silifke’yi ilk ziyaretinde Silifkeli bir kişinin evinde yatması ve orada Silifkelilerin hazırladığı yöresel yemekleri yemesi mütevaziliğinin yanında halkıyla birlikte paylaşma duygusu olduğunu ortaya koyar.

Atatürk’ün Silifke’ye ilk gelişinde Valilik dışında başka herhangi bir kuruma gitmeyip doğrudan Cumhuriyet İlkokuluna gitmesi ve buradaki hatıra defterine “Bu nur ocağında istikbalin parlak güneşleri doğuş halinde görülmektedir”  yazması öğretmen ve öğrencilerle teması, eğitime verdiği önemin bir gereğidir.

Atatürk’ün Silifke’de bir tarım çiftliği kurması burada küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine, çevre köylerinin hayvansal ürünlerinin değerlendirilmesine bu çiftlikle örnek olması, Silifke’de tarımsal kalkınmaya ne kadar önem verdiğinin bir çalışma ürünüdür.

Atatürk’ün Tekir Çiftliğine getireceği tarım alet,  makineleri ve diğer tarımsal ürünlerin, damızlık hayvanların Silifke’ye getirilişi için Taşucu’nda liman yaptırması Susanoğlu’na bir iskele ve yanında tarım ürünleri deposu inşa ettirmesi deniz ulaşımına verdiği önemi gösterir.

Atatürk’ün Silifke’ye gelişlerinde Silifkelilerin O’na gösterdiği sevgi ve hürmeti değerlendirerek hoşuna gitmesi sonucu söylediği “Silifke’ye geldiğimden memnunum. Sizi kalbimden çıkarmam” sözü Silifke’ye verdiği değeri ve Silifkelilerden duyduğu memnuniyeti belirtir.

İşte 27 Ocak 1925, 12 Mayıs 1926, 11 Şubat 1931 ve 20 Şubat 1935 yıllarında Atatürk’ün Silifke’ye gelişleri biz Silifkeliler için Türkiye’de yapılabilecek değişim hareketlerinin birçoğunun Silifke’de başlatıldığını göstermektedir. Bunun sonucu da Silifkelilerin Atatürk’e verdiği değer de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtarıcısına gösterilen bir saygının ürünüdür.

Ata’mızın Silifke’ye gelişlerinin 90. yılını hepimizin şahsında kutlar, bu kutlama törenine katıldığınız için herkese ayrı ayrı teşekkür ederim”

Atatürk Ortaokulu öğrencisi Ayşe Kübra Birgül’ün Mustafa Kemal’im adlı şiirini okumasının ardından Silifke Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Atatürk koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi. Taşeli Kültür ve Sanat Derneği sanatçıları tarafından konser verilmesinin ardından ise Atatürk Evi ziyaret edildi.

Törene Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Ali Özcan, Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Salih Aksay, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Etiketler:, , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yapın